Oncologische Voetverzorging


Waarom uw voeten speciale aandacht nodig hebben:

Tijdens de behandeling van kanker kunnen veranderingen aan de huid en nagels optreden.

Chemotherapie komt in het hele lichaam en zal dus ook gezonde cellen aantasten;schade aan gezonde cellen veroorzaakt bijwerkingen.

Tijdens de behandeling bent u extra gevoelig voor infecties, met name in de 2e week van de kuur. Voetzorg wordt alleen verleend via verwijzing van uw hoofdbehandelaar.

Wat kunt u zelf doen als voorbereiding op de chemotherapie?

Voor de eerste chemokuur uw voeten laten verzorgen en inspecteren door de pedicure.

Zorg ervoor dat uw huid in optimale conditie verkeerd. Wassen met lauw water, PH neutrale zeep gebruiken.

Dagelijks de onderbenen en voeten te verzorgen met een vochtinbrengende crème.

Zorg voor comfortabel schoeisel, schokdempende inlays, naadloze katoenen sokken.

Tijdens de chemo mag u niet worden behandeld (met pijnklachten) door de pedicure, dat kan wel twee weken na de chemobehandeling of in overleg met de behandelend arts

Heeft u  klachten aan uw voeten; bespreek dit met uw huisarts/ oncoloog/ verpleegkundige

Gebruik geen tabletten die claimen dat ze uw nagels sterker maken en de nagelgroei bevorderen. Deze tabletten bevatten voedingssupplementen, die in de tijd van chemo- en radiotherapie juist niet geslikt mogen worden. Het effect van sterkere nagels is niet bewezen met deze tabletten.

Nagel en huidproblemen na een chemotherapie:

Het hand- en voetsyndroom mogelijke klachten zijn: blaren, infecties, jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid. zwelling.

De afwijkingen aan de nagels: kunnen zijn:  horizontale strepen op nagels met een donkere kleur,  nageldystrofie, nagelverkleuring, paronychia (nagelomloop), subunguaal hematoom (bloeduitstorting onder de nagel), nagels die afbrokkelen of verkalken en losliggende nagels, groeistoornissen.

De huid: een droge huid, een verkleurde huid, plotselinge uitslag, snellere verkleuring of verbranding door de zon, bruine vlekken, een bruine verkleuring of juist witte pigmentloze vlekken, overmatige eeltvorming

De zenuwen raken gevoelig met neuropathie tot gevolg. Hierdoor kunnen de volgende voetklachten  optreden: gevoelloosheid, krachtverlies aan de voeten ( en de handen), een doof gevoel, tintelingen, branderig gevoel, het gevoel op watten te lopen, pijn –vaak verergert door aanraking.

De meeste huidafwijkingen verdwijnen na het stoppen van de chemobehandelingen.

Wat kan de oncologisch voetverzorger voor u doen?

De zorgverlener kan uw gids zijn, ze heeft kennis over producten die voeten en huid beschermen.

Klachten kunnen worden voorkomen worden en opgeheven.

Behandeling: Verwijderen van pathologisch eelt, verdikte nagels dunner frezen, Ingegroeide nagels reguleren, gespleten nagels repareren, schoenadvies geven, advies huid en nagel verzorging, zachte voet en onderbeen massage, signaleren en doorverwijzen

Huid en nagels hebben een belangrijke signaalfunctie. Veranderingen kunnen een indicatie zijn voor een verwijzing naar uw behandelend arts, podotherapeut of andere zorgverlener.  Uw voetzorgverlener kan een essentiële schakel zijn.

Een bezoek aan de praktijk van de  oncologisch voetzorgverlener kan een veilige haven zijn waarin u aangeeft welke zorg u nodig heeft. Professionele zorg, ontspanning en aandacht omdat u het verdiend.

In deze folder vindt u nog meer informatie.