Oudere / Verwaarloosde Voetverzorging (Dementie)


Oudere voeten

Onze voeten veranderen naarmate we een jaartje ouder worden. Na het veertigste levensjaar wordt de doorbloeding van de matrix (het weefsel waar de nagel wordt aangemaakt) minder. Daarmee vertraagt de nagelgroei en verandert ook de conditie van de nagel.

 

Enkele kenmerken van een oudere voet zijn; afname van flexibiliteit van banden en pezen, verstijving van gewrichten, artrose of slijtage, droge schilferige huid, huidaandoeningen, vaatproblemen, vermindering van de bloedcirculatie, koude/warme voeten, oedeem, huidverkleuring, spataderen, slecht genezende(voet)wonden, verkleuring en dikker worden van de nagels, standsafwijkingen van voeten en tenen.

 

Bovengenoemde kenmerken kunnen direct klachten aan de voeten veroorzaken zoals bv pijnklachten, mobiliteitsproblemen, verandering in vorm en groei van nagels, vorming van eelt en likdoorns, verhoogd risico op mycose.

 

De pedicure is vaak het eerste contact bij voetproblemen. Zij zal altijd een anamnese afnemen en samen met u een behandelplan bespreken. Behandeling wordt altijd zorgvuldig gedaan. Uw schoenen worden gecontroleerd.

 

Uw pedicure kan en wil u graag adviseren en zo nodig kan zij u het advies geven om naar huisarts of podotherapeut te gaan.

 

Dementie

Mensen met dementie lopen vaak best veel. De behoefte om steeds maar onderweg te zijn veroorzaakt pijn aan de voeten. Ook voor demente mensen die veel op bed liggen of de hele dag in een rolstoel zitten is regelmatige voetzorg van groot belang.

Bij hen komen vaak ontstekingen aan de voeten en onderbenen voor, die mogelijk worden veroorzaakt door oedeem (het vasthouden van vocht), stoornissen in de bloedsomloop, of door constante druk- of schuifkrachten. Deze mensen voelen de pijn vaak niet, of negeren deze pijn. Zij geven dus niet aan of er problemen zijn.

 

Voetproblemen bij dementie

Naarmate de mens ouder wordt zakken de voeten door, waardoor de voeten langer en breder worden. Bij beperkte bewegingsruimte van de voet (door bijvoorbeeld slecht passend schoeisel of te strak zittende kousen of sokken) ontstaan al snel pijnlijke voeten door ingroeiende nagels, likdoorns of eeltvorming. Preventief en frequent verzorgen van de voeten door een pedicure voorkomt deze klachten.

 

Brede werkervaring vereist

De benadering van de dementerende cliënt vereist geduld en inzicht. Ik heb een brede werkervaring en goede apparatuur om adequate voetzorg te leveren. Bij de behandeling let ik onder andere op hoe iemand met dementie reageert op een behandeling, want dat is niet altijd te voorspellen. Daarom verdient een korte behandeltijd de voorkeur. Geduld is uitermate belangrijk. Als er sprake is van angst of onrust, doet lichamelijk contact zoals strelen, een hand vasthouden, samen liedjes zingen wonderen.

 

Hoewel voetverzorging bij de demente cliënt zowel lichamelijk als geestelijk vaak heel vermoeiend is, worden geduld en tact beloond door positieve reacties. Veelal wordt een voetmassage aan het eind van de behandeling zeer gewaardeerd. De pijn is vaak verdwenen.

 

Samenwerking tussen verpleging / verzorging en pedicure

Goed overleg met de verpleging of verzorging is voor de pedicure van belang. Enerzijds geeft de pedicure adviezen over preventieve maatregelen bij voetklachten, anderzijds kan de verpleging of verzorging de nodige informatie of hulp geven om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen.