Schimmeldiagnostiek


Wat is een schimmelnagel

Een schimmelnagel is een veel voorkomend probleem en doet zich vaak voor op de nagels van de voeten. Een schimmelnagel ziet er verkleurd, brokkelig en/of verdikt uit. Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel genoemd, maar een kalknagel hoeft geen schimmelnagel te zijn!

Andere mogelijke oorzaken voor afwijkende structuur van de nagels zijn onder andere psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen.

Om er zeker van te zijn of het om een schimmelnagel gaat is het verstandig om een schimmeldiagnostiek uit te voeren. Ook huidschilfers kunnen onderzocht worden; het is niet altijd duidelijk of het een huidschimmel is of bijvoorbeeld eczeem.

Wat kan ik voor u doen

Ik ben bevoegd om de schimmeldiagnostiek voor u uit te voeren. Dit wordt vergoed door de verzekeraar (valt wel in het eigen risico) mits de huisarts toestemming geeft. Een stukje nagel of huid wordt opgestuurd naar het laboratorium van het UMC St. Radboud te Nijmegen afdeling Medische Microbiologie. De patholoog stelt vast of er een schimmel aanwezig is. Naar aanleiding van de uitslag van het laboratorium kan ik een behandelplan voor u opstellen.

Samenwerking met de huisarts is erg belangrijk om een zorgtraject goed vast te kunnen leggen.

Daarnaast heb ik de mogelijkheid om te testen in de eigen praktijk, met de test van HFL. Deze test alleen op schimmel in de nagels en niet op candida of gist. Het voordeel van deze test is dat u direct de uitslag te horen krijgt.

Aanvullende informatie en tips

Er zijn vele factoren die de huid toegankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 5, en is bevolkt met huidbacteriën. Deze huidbacteriën maken onderdeel uit van de natuurlijke barrière tegen bijvoorbeeld ongewenste schimmels. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Door het gebruik van zeep, douchegel en shampoo lost een gedeelte van het vetlaagje op, door de huid te vaak met zeep te wassen, of onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende kans om de zuurgraad te herstellen. Het is verstandig de huid na het douchen in te crèmen met een huidneutrale lotion. De pH van de huid is hierdoor weer sneller op peil en is dus beter beschermd.

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.

Wat kunt u zelf doen om kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

-Gebruik niet teveel zeep en spoel zeepresten goed af.

-Desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels.

-Droog uw voeten zorgvuldig, ook tussen de tenen.

-Draag bij voorkeur sokken van wol of katoen.

-Draag goed passende leren schoenen.

-Wissel de schoenen regelmatig.

-Draag slippers in openbare wasgelegenheden.